Ajankohtaista

  1. Etusivu
  2. /
  3. Ajankohtaista
  4. /
  5. Otsonivedellä jäämätöntä ja turvallista...

Otsonivedellä jäämätöntä ja turvallista viljelyä

Vastuullinen Viljely Järvekylä maatila otsoni

Otsonivesi on monelle ainakin terminä jo tuttu ja sen saattaa osata yhdistää puhdistukseen ja desinfiointiin. Otsonivettä on hyödynnetty monenlaisissa ympäristöissä ja tarkoituksissa, mutta yhteistä tähänastisille käyttötarkoituksille on ollut tarvittavan otsoniveden pieni määrä. Järvenkylän maatilalla käynnistettiin tuotekehitysprojekti, joka tähtää otsoniveden hyödyntämiseen jatkossa laajamittaisemmin myös puutarhaviljelyssä.

Monenlaisia marjoja tuottava ja kuluttajille myyvä Järvenkylän maatila tuntee kuluttajien toiveet.  – Yhä useampi kuluttaja haluaa torjunta-ainejäämättömiä marjoja ja vihanneksia, mikä on hyvin luonnollista, kertoo Järvenkylä maatilan tuotantoasiantuntija Jari Suominen.

– Otsoniveden avulla viljelijät pystyvät tulevaisuudessa entistä paremmin vastaamaan tähän kysyntään ja toimimaan myös entistä vastuullisemmin.

Otsonivesi tuhoaa hometta, härmää ja monenlaisia tuholaishyönteisiä ja mahdollistaa näin kemikaalivapaan tuotannon kasvihuoneissa ja kasvutunneleissa. Myös tuotteiden myynti- ja käyttöikä saadaan pidentymään otsonivesikäsittelyn avulla. 

Otsonivettä tehdään tyypillisesti pohjavedestä tai vesijohtovedestä, mutta puutarhaviljelijöillä on tarve pystyä tuottamaan sitä myös pintavesistä, kuten joki-, lampi- ja järvivedestä. Yksi projektin keskeisiä osia on kehittää kustannustehokas tapa tuottaa otsonivettä isoja määriä ja korkeissa pitoisuuksissa myös vähemmän puhtaasta eli enemmän esimerkiksi mineraaleja ja humusta sisältävästä vedestä.

Projekti sai huhtikuussa 2021 lisävauhtia Business Finlandin lähdettyä mukaan rahoittamaan hanketta. Lisärahoitus mahdollistaa alan parhaiden asiantuntijoiden hyödyntämisen järjestelmän suunnittelussa sekä laadukkaiden menetelmien käytön kehitystyössä tehtävissä testauksissa. Järvenkylä maatila on löytänyt mukaan todella hyviä yhteistyötahoja, joten Suomisella on vahva luotto siihen, että marjan- ja vihannesten viljelyssä tullaan näkemään lähivuosina iso mullistus otsoniveden hyödyntämisen kautta. 

Opastus ja neuvontaa otsoniveden käytöstä ja laitteistoista antaa Jari Suominen 0500-279830 /  jari.suominen@jarvenkyla.fi

Aiheeseen liittyvää voit lukea seuraavista linkeistä:

Otsoniveden siirto on haasteellista – Puutarha-sanomat

Otsonivettä myös avomaalle? – Viljelijän puutarhatarvikekauppa – Jarvenkyla Oy

Otsonivesijärjestelmän kehittäminen – Viljelijän puutarhatarvikekauppa – Jarvenkyla Oy

Jarvenkyla_22_23_PS_6_2022-Puutarhalehden-artikkeli.pdf (jarvenkylamaatila.fi)